woensdag, februari 28, 2007

Indonesië wil verbod op oudere vliegtuigen

(Novum/AP) - De Indonesische regering wil de 23 luchtvaartmaatschappijen die het land telt verbieden met vliegtuigen te vliegen die ouder zijn dan tien jaar. De maatregel moet ertoe leiden dat er minder vliegongelukken gebeuren maar volgens de meeste deskundigen speelt de leeftijd van een vliegtuig meestal geen rol bij ongelukken.

De maatregel zal een aantal luchtvaartmaatschappijen mogelijk de das omdoen of dwingen te fuseren. Minister van transport Hatta Rajasa zei dat de regering, die woensdag aan boord van de presidentiële trein kabinetsberaad hield over verbetering van de transportveiligheid, ook oude veerboten wil verbieden. Rajasa staat onder druk door een reeks ongelukken die zich de afgelopen tijd heeft voorgedaan: op 1 januari kwamen 102 mensen om het leven toen een zeventien jaar oud vliegtuig van budgetmaatschappij Adam Air in zee stortte en vorige week vloog in de Javazee een veerboot in brand.

Rajasa zei niet wanneer het verbod zou moeten ingaan. Het gebeurt in Indonesië geregeld dat ministers maatregelen aankondigen waar vervolgens nooit meer iets van wordt vernomen.

Momenteel moeten vliegtuigen worden afgeschreven als ze twintig jaar oud zijn. Volgens luchtvaartdeskundige Dudi Sudiboyo is de gemiddelde leeftijd van de ruim driehonderd vliegtuigen tellende Indonesische luchtvloot 10,5 jaar, wat betekent dat de luchtvaartindustrie enorme investeringen zou moeten doen als het verbod er komt. Volgens hem spelen factoren als onderhoud en het aantal uitgevoerde vluchten een grotere rol bij ongelukken dan de ouderdom van een vliegtuig. Wel zou het in zijn ogen goed zijn als luchtvaartmaatschappijen fuseren. "Indonesië zou vijf of tien grote maatschappijen moeten hebben, niet de 23 die er nu zijn."

0 reacties: