dinsdag, februari 06, 2007

Rode Kruis opent giro 661 voor hulp aan Jakarta

Den Haag - Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 661 voor hulp aan de slachtoffers in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het Nederlandse Rode Kruis 500.000 euro. Ook multinational AkzO Nobel geeft het Nederlandse Rode Kruis geld voor hulp in Indonesië, een bedrag van 100.000 euro.

Overstromingen hebben in Jakarta tientallen levens geëist. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geraakt. Honderden inwoners van Jakarta zitten gevangen in hun huizen. Meer dan de helft van de stad staat onder water. Het risico op uitbraken van diaree en dysenterie is groot. Deze ziektes worden overgebracht door besmet water.

Geld is nodig voor onder meer voedselpakketten, schoon drinkwater, medicijnen en rubberbootjes. Met de bootjes kunnen hulpverleners de slachtoffers bereiken. Ook kunnen slachtoffers met de bootjes worden vervoerd.

Het geld van AkzO Nobel zal worden besteed aan schoolkits. Deze kits bestaan onder meer uit schooluniformen, schriften en een tas waar de schoolspullen in kunnen.

De bedoeling van de schoolkits is om kinderen zo snel mogelijk weer de leefsituatie te kunnen geven zoals die was voor de ramp. Ook naar school gaan hoort daar bij.

De overstromingen in Jakarta zijn veroorzaakt door de hevige regen die al sinds begin februari aanhoudt. In Indonesië komen tijdens het regenseizoen vaker overstromingen voor. De overstromingen van afgelopen dagen zijn echter de ergste in vijf jaar, gezien de grote verwoesting die ze hebben veroorzaakt. Mede door de opwarming van de aarde neemt het risico op zulke extreme regenval toe. De huidige regen zal volgens de weersvoorspellingen nog zeker een week aanhouden.

Het Nederlandse Rode Kruis is niet alleen betrokken bij de huidige ramp in Jakarta. Het Nederlandse Rode Kruis is ook bezig met een project om de mensen in de armste wijken van deze stad weerbaarder te maken voor overstromingen zoals deze.

0 reacties: