vrijdag, maart 02, 2007

Indonesie en WHO lossen conflict H5N1-monsters op

(Novum/AP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt naar verwachting op korte termijn weer monsters van het vogelgriepvirus H5N1 van Indonesie. De Indonesische minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari verwacht donderdag een brief van WHO-directeur Magaret Chan te krijgen, met daarin de belofte dat haar organisatie de monsters niet aan medicijnfabrikanten zal leveren. Als die brief binnen is zal Indonesie zo snel mogelijk weer monsters naar de WHO sturen, aldus Supari.

Indonesie, waar meer mensen aan vogelgriep zijn overleden dan in enig ander land, wil niet dat grote medicijnfabrikanten met behulp van door het land geleverde monsters een vogelgriepvaccin ontwikkelen dat te duur is voor ontwikkelingslanden. Vorige maand staakte het de levering van H5N1-monsters aan de WHO, omdat de organisatie die beschikbaar stelde aan medicijnfabrikanten. Kort daarna sloten Indonesie en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een (betaalbaar) vogelgriepvaccin voor de Indonesische markt. Een aantal andere arme landen probeert ook zelf een vaccin te ontwikkelen.

"We willen het systeem zodanig veranderen dat derdewereldlanden niet telkens het slachtoffer zijn van ontwikkelde landen. Dat is in het belang van de mensheid, niet alleen dat van Indonesie", zei Supari.

China maakte donderdag melding van een nieuw geval van vogelgriep onder mensen. Het betreft een 44-jarige boer uit de kustprovincie Fujian, bij wie de ziekte op 18 februari werd vastgesteld. Het laatste geval deed zich vijf weken eerder voor in de oostelijke provincie Anhui. Die patiënt, ook een boer, is hersteld.

0 reacties: