zaterdag, februari 17, 2007

WHO krijgt geen monster H5N1 meer van Indonesie

(Novum/AP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt geen monsters van het vogelgriepvirus H5N1 van Indonesië zolang de organisatie die zonder toestemming van dat land aan medicijnfabrikanten blijft leveren. Dat heeft de Indonesische minister van volksgezondheid, Siti Fadilah Supari, donderdag gezegd.

Vorige week sloten Indonesie en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een vogelgriepvaccin. Indonesie liet toen weten in verband daarmee geen H5N1-monsters meer aan buitenlandse laboratoria te zullen afstaan. Baxter heeft naar eigen zeggen niets te maken met het besluit van Indonesie, dat het internationale onderzoek naar vogelgriep zou kunnen belemmeren. Supari praat vrijdag met hoge vertegenwoordigers van de WHO over de kwestie.

Indonesie zegt te vrezen dat medicijnfabrikanten met een vaccin zullen komen dat onbetaalbaar is voor ontwikkelingslanden. China, Thailand en Vietnam weigerden eerder om dezelfde reden al monsters van het virus af staan aan buitenlandse laboratoria. "We hebben het contract met Baxter gesloten om de vaccins niet tegen een marktprijs te hoeven kopen", zei het hoofd van het Indonesische instituut voor gezondheidsonderzoek, Triono Soendoro.

0 reacties: