donderdag, februari 22, 2007

Indonesie houdt 737's van Adam Air aan de grond

(Novum/AP) - De Indonesische luchtvaartautoriteiten hebben donderdag een vliegverbod ingesteld voor alle zeven Boeings 737-300 van de budgetmaatschappij Adam Air. Directe aanleiding is de breuk van een toestel woensdag bij een harde landing in Surabaya, maar vliegtuigen van de in 2003 opgerichte maatschappij waren de laatste maanden bij verscheidene meer en minder ernstige incidenten betrokken.

Zo stortte enkele weken geleden een Boeing van Adam Air met 102 inzittenden in zee en raakte vorig jaar een ander toestel door een defect aan de navigatie- en communicatieapparatuur volledig uit de koers.

De autoriteiten willen onderzoeken of de toestellen - een derde van de vloot van Adam Air - nog luchtwaardig zijn, zegt Bambang Istiono van het ministerie van verkeer. 'Wij gaan ze checken omwille van de veiligheid van het land.' In het Indonesische parlement zijn stemmen opgegaan om alle operaties van Adam Air stil te leggen.

Adam Air heeft een vloot van zeventien vliegtuigen die naar populaire toeristenbestemmingen vliegen zoals Bali en Yogyakarta, alsook naar Singapore en Maleisië. Het is een van de tientallen particuliere maatschappijen die in Indonesië zijn opgericht sinds de deregulering van de luchtvaart aan het eind van de jaren '90.

0 reacties: