woensdag, februari 14, 2007

Miljoenen dienstmeisjes uitgebuit in Indonesie

(ANP)

In Indonesie worden miljoenen dienstmeisjes uitgebuit die soms niet ouder dan twaalf jaar zijn. De naar schatting 2,6 miljoen huishoudelijke hulpen worden soms geslagen of zelfs verkracht. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een woensdag gepresenteerd rapport.

De arbeidsomstandgheden zijn soms jammerlijk, de werkdagen duren eindeloos lang. In een aantal gevallen zijn de huishoudsters door hun bazen doodgeslagen. Misbruikte dienstmeisjes schamen zich vaak voor hun lot en durven geen hulp te zoeken. De autoriteiten tonen zich onverschillig over hun lot.
Amnesty eist dat de Indonesische regering ,ophoudt de hulpen in de huishouding als inferieure wezens te beschouwen en hun dezelfde wettelijke bescherming biedt als andere werknemers''.

In 2005 had mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ook al de uitbuiting van honderdduizenden minderjarige dienstmeisjes in Indonesie aan de kaak gesteld. De minister van Sociale Zaken had daarop gezegd dat de meisjes maar moeten weglopen als zij zich slecht behandeld voelen.

0 reacties: