zondag, februari 18, 2007

Aidsepidemie Indonesië een van de snelst groeiende

(Novum/AP) - De aidsepidemie in Indonesië behoort tot de snelst groeiende in Azië en breidt zich met name onder drugsverslaafden en prostituees uit. De helft van de nieuwe infecties is geconstateerd in de Indonesische provincie Papoea, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een onafhankelijk onderzoeksteam van de WHO heeft twee weken lang onderzoek verricht naar de aanpak van het aidsvirus in verschillende Indonesische provincies. Het team kwam tot de ontdekking dat de Indonesische regering weliswaar op een goede manier met de epidemie omgaat, maar dat er meer op lokaal niveau gedaan moet worden. Zo is het belangrijk dat op de lange termijn geld beschikbaar blijft voor de bestrijding van het virus en moet de toegang tot condooms, aidstests en artsen verbeterd worden. Ook benadrukte de WHO de noodzaak van de bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Volgens het rapport van de WHO waren er in 2006 2.873 nieuwe gevallen van aids in Indonesië, een toename van 140 procent ten opzichte van 2004. Papoea, de meest afgelegen provincie van Indonesië, kent het grootste aantal dragers van het aidsvirus. Het gemiddelde ligt hier twintig keer hoger dan in de rest van Indonesië. Twee procent van de bevolking in de provincie is besmet met het virus.

De WHO waarschuwde Indonesië, met zijn 220 miljoen inwoners, eind 2006 al voor het uit de hand lopen van de aidsepidemie. In tegenstelling tot omringende landen als Thailand en Cambodja heeft Indonesië zijn aidsepidemie nog steeds niet onder controle. In totaal zijn tussen de 169 duizend en 216 duizend Indonesiërs besmet met het aidsvirus.

0 reacties: