woensdag, februari 07, 2007

Bevolking Indonesie woedend op regering

(Novum/AP) - Terwijl woensdag het waterpeil in veel delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta zakte en een stinkende laag bezinksel achterbleef in de straten, steeg onder de Indonesische bevolking de woede ten aanzien van de overheid.

De overstroming van Jakarta was de zoveelste ramp die Indonesië in korte tijd treft. Volgens het ministerie van volksgezondheid kwamen ten minste vijftig mensen om het leven als gevolg van de overstroming, vooral door verdrinking of elektrocutie. Honderdduizenden mensen zijn hun huizen kwijtgeraakt.

"Elk jaar belooft de overheid weer dat er geen overstromingen meer zullen komen, maar kijk maar eens om je heen", zei Endang Trisilowati, terwijl haar kinderen zakken vol zwarte modder naar buiten sleepten. Dayu Setyianing, die met haar twee kinderen meerdere nachten op een begraafplaats doorbracht omdat haar huis blank stond, zei: "Het lijkt soms of we helemaal geen overheid hebben. Ze praten veel, maar er gebeurt nooit iets."

De afgelopen jaren is Indonesie getroffen door een reeks tragedies, met een menselijke of natuurlijk oorzaak. Nadat 160.000 Indonesiërs als gevolg van de tsunami omkwamen, is het land het toneel geweest van bomaanslagen en twee dodelijke aardbevingen. In december kwamen meer dan vierhonderd opvarenden van een gezonken passagiersschip om het leven en op nieuwjaarsdag kwamen alle 102 inzittenden van een vliegtuig om toen het in zee neerstortte.

De Europese Unie beloofde dinsdag 600 duizend euro te doneren om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. De Verenigde Staten geven omgerekend bijna 80.000 euro. Nederland doneert een miljoen euro aan noodhulp aan zijn voormalige kolonie.

0 reacties: