donderdag, februari 08, 2007

Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh

ANP/RT

BANDA ATJEH - De voormalige opstandeling Irwandi Yusuf is donderdag geïnstalleerd als gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh. De 46-jarige oud-woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hield een koran boven zijn hoofd toen hij werd ingezworen.

Hij beloofde trouw aan de ideologie en de grondwet van Indonesië. Honderden mensen waren naar het parlementsgebouw in de provinciehoofdstad Banda Atjeh gekomen om de installatie van Yusuf bij te wonen.

Yusuf won in december de eerste democratische verkiezingen ooit voor het gouverneurschap van Atjeh. De Beweging Vrij Atjeh (GAM) streed gedurende 29 jaar voor onafhankelijkheid voor het landsdeel in het noorden van Sumatra. Aan de strijd, die bijna 15.000 levens eiste, kwam in 2004 een einde. De GAM gaf de eis voor onafhankelijkheid op in ruil voor autonomie.

Yusuf is een dierenarts die in de Verenigde Staten studeerde. Hij speelde een belangrijke rol binnen de GAM. In 2003 belandde hij in de cel wegens rebellie. In de chaos na de tsunami van eind 2004, die Atjeh hard trof, ontsnapte hij. Daarna werkte hij mee aan verzoening tussen de opstandelingen en het landsbestuur in Jakarta.

Yusuf wacht een zware taak. De inwoners hebben hoge verwachtingen op economisch gebied. Bovendien moet de integratie van ongeveer 3000 voormalige strijders van de GAM in goede banen worden geleid.

0 reacties: