zaterdag, februari 17, 2007

Troostmeisje doet haar verhaal in VS

AP, Reuters

WASHINGTON - Troostmeisje van Nederlandse afkomst vertelt over haar ervaringen in Japans kamp.

Al is het meer dan zestig jaar geleden, de pijn is gebleven. Vol ingehouden woede vertelde Jan Ruff O’Herne vrijdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over haar jaren als ‘troostmeisje’ voor de Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Twintig was ze, en ze heette nog Jeanne, toen ze in 1942 door de Japanners werd ontvoerd van de suikerplantage op Java waar haar uit Nederland afkomstige familie al drie generaties woonde. ‘Niet één Japanner heeft me zonder meer kunnen verkrachten, ik heb iedere keer teruggevochten’, vertelde ze de subcommissie voor Azië van het Huis.

Ze schreeuwde, stompte en schopte haar belagers. Zelfs de dokter die de ‘troostmeisjes’ regelmatig moest controleren op geslachtsziektes verkrachtte haar bij ieder onderzoek.

Om zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk te maken schoor ze haar hoofd kaal. In haar pogingen om zich te verbergen klom ze een keer zelfs in een boom. Ze kroop bijeen met andere vrouwen die tot prostitutie werden gedwongen en bad om redding. ‘Ik heb je Japanners vergeven wat ze me hebben aangedaan, maar vergeten kan ik het niet’, zei ze.

Samen met twee Koreaanse ‘troostmeisjes’ drong ze er bij de subcommissie op aan een resolutie goed te keuren die van Japan verlangt dat het zijn historische verantwoordelijkheid met zoveel woorden erkent en zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de vrouwen, die jaren lang dag in dag uit werden verkracht.

Bovendien wordt van de Japanse regering verlangd dat deze de ontkenning van deze historische feiten door bepaalde groepen Japanners tegengaat. De Japanse schooljeugd moet ervan op de hoogte worden gesteld.

De Japanse regering heeft in de jaren negentig erkend dat zijn leger in Nederlands Indië en andere bezette gebieden vrouwen tot prostitutie dwong. In 1995 heeft Tokio een fonds in het leven geroepen waaruit smartengeld kon worden uitgekeerd. De meeste ‘troostmeisjes’ wilden echter geen geld.

0 reacties: