donderdag, februari 01, 2007

Massale vissterfte door rode golf

DENPASAR (BALI) - Op Bali zijn deze week meer dan een miljoen vissen en andere zeedieren dood aangetroffen. Vooral de kuststrook in het zuidoostelijk gelegen Tabanan werd de afgelopen twee dagen overspoeld door dode vissen, schildpadden en kreeften.

Volgens Ida Bagus Putu Wisnawan, het hoofd Visserij en Zee van de provincie Bali zijn de dode vissen niet door verontreiniging of menselijk handelen omgekomen maar is het massale afsterven het gevolg van het zogenoemde Red Tide-fenomeen.

Red Tide vindt tussen de zes maanden en een jaar na een El Nino-storm plaats, waarbij zeestromingen uit de Stille Oceaan en Indische oceaan samenkomen en een giftige werking hebben op plankton in de Straat van Bali. De nieuwe, warmere zeestroming doodt het plankton en brengt een nieuw phytoplankton-organisme voort dat bij opname door voeding het weefsel van zeedieren vergiftigt. Zo werkt de plankton-soort als een dodelijke olievlek die iedere vis en schaal-of schelpdier in de directe omtrek doodt.

Dit giftige plankton geeft het zeewater een rode, goudgele gloed waardoor het de bijnaam ‘Red Tide’ heeft gekregen en steevast een grote publiekstrekker is als het in zee wordt waargenomen.

De provinciale overheid in Bali heeft de lokale bevolking gewaarschuwd de dode vissen en zeedieren niet op te eten, omdat het toxische gehalte diarree kan veroorzaken en in een extreem hoge concentratie zelfs dodelijk kan zijn.

Het Red Tide fenomeen vond al eerder plaats in Sulawesi en Oost Kalimantan en is in het verleden ook waargenomen voor de kust van Peru en Chili.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: