maandag, oktober 09, 2006

Weduwe Munir eist geld van Garuda

(Novum/AP) - De weduwe van de door gifmoord om het leven gekomen Indonesische mensenrechtenactivist Munir Thalib eist smartengeld van de luchtvaartmaatschappij Garuda. Het gaat om een bedrag van een kleine 1,5 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro). Munir werd in september 2004 aan boord van een Garuda-toestel op weg van Jakarta naar Amsterdam vergiftigd.

Volgens zijn weduwe Suciwati Thalib is de vliegmaatschappij mede-verantwoordelijk voor zijn dood omdat zij onvoldoende heeft zorggedragen voor zijn veiligheid. "Ik hoop dat we deze zaak winnen", zei zij maandag.

Vorige week werd het vonnis van voormalig Garuda-piloot Pollycarpus Priyanto, de enige die vanwege de gifmoord op Munir was veroordeeld, door het Indonesische hooggerechtshof vernietigd. Pollycarpus, die als passagier meevloog in het toestel waarmee Munir van Jakarta naar Amsterdam reisde, werd aanvankelijk tot veertien jaar veroordeeld wegens toediening van een fatale dosis arsenicum in Munirs eten. Het hooggerechtshof oordeelde echter dat de openbare aanklagers geen getuige hadden gevonden die gezien had dat Pollycarpus het gif in het eten van Munir had gedaan.

Aanhangers van Munir hebben steeds beweerd dat Pollycarpus als zondebok fungeerde en dat eigenlijk hooggeplaatste figuren binnen de Indonesische inlichtingendienst achter de moord zitten. Ook een onafhankelijke onderzoekscommissie zei eerder dit jaar dat de inlichtingendienst mogelijk bij de moord op de mensenrechtenactivist betrokken is geweest. Het zou in het belang van de Indonesische regering zijn de zaak niet op te lossen, om te voorkomen dat de banden tussen de inlichtingendienst en de regering aan het licht zouden komen.

Munir oefende al onder het regime van dictator Suharto openlijk en veelvuldig kritiek uit op het Indonesische leger. Zo beschuldigde hij leden van de strijdkrachten onder meer van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor, Atjeh en West-Papoea, en betrokkenheid bij illegale houtkap en drugssmokkel. Andere landen volgden de rechtszaak tegen Pollycarpus met belangstelling, omdat eruit zou kunnen blijken of de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono werkelijk heeft gebroken met het verleden, toen moorden in opdracht van de staat niets bijzonders waren en de rechterlijke macht een instrument was van de regerende elite.

0 reacties: