woensdag, oktober 11, 2006

'Bali' herdacht met monument en kilometerlang lint

LONDEN/DENPASAR - Met het onthullen van een monument in Londen en het uitrollen van een twaalf kilometer lang wit spandoek op Bali worden donderdag de bloedige aanslagen van vier jaar geleden op het Indonesische vakantie-eiland herdacht. De terreuractie kostte 202 mensen, onder wie vier Nederlandse vakantiegangers, het leven.

Het gedenkteken in het centrum van de Britse hoofdstad wordt onthuld door de Britse kroonprins Charles. Op de wereldbol zijn 202 duiven gegraveerd. Op een muur daarachter staan de namen van de slachtoffers, die afkomstig waren uit 21 landen. De namen worden tijdens een ceremonie hardop voorgelezen.

Intussen zal op Bali een wit spandoek worden uitgerold, vanaf de bij rugzaktoeristen populaire badplaats Kuta, toneel van de aanslagen, tot aan Jimbaran Bay. Daar bliezen zich vorig jaar opnieuw zelfmoordterroristen op. Zij sleepten twintig mensen met zich mee de dood in.

De veiligheid op Bali is met het oog op de herdenking flink opgevoerd. Sinds 2002 pleegden moslimextremisten elk najaar een bloedige aanslag in Indonesië, behalve op Bali ook in de hoofdstad Jakarta. Dit jaar is het terreurgeweld nog uitgebleven.
Bron: telegraaf.nl

0 reacties: