zaterdag, oktober 21, 2006

Indonesië : Kerkleider vermoord in Sulawesi

Jakarta- Op 16 oktober is de algemeen secretaris van de protestantse kerk in Midden Sulawesi (GKST) doodgeschoten in de provincie hoofdstad Palu. Hij stierf onmiddellijk toen de kogel zijn hoofd doorboorde.

De aanslag vond plaats voor het Sentosahotel om 7.40 u plaatselijke tijd, toen ds. Kongkoli aan het winkelen was, aldus de plaatselijke media. De dader is nog niet bekend, die ging er op een bromfiets vandoor.

Ds. Kongkoli had juist de positie van ds. Rinaldy Damanik overgenomen als voorzitter van de GKST. Damanik was teruggetreden omdat hij “er niet in geslaagd was de executie van de drie katholieke mannen in Poso tegen te houden.” Ds. Damanik toonde zich behalve in rouw, zeer geschrokken van deze ontwikkeling. “We hebben druk nodig uit de internationale wereld”, zei hij tegenover open Doors.

De schietpartij makte deel uit van een serie incidenten als nasleep van de terechtstelling van de ‘drie van Poso’ op 22 september jl. In steden in Nusa Tenggara en Midden Sulawesi hadden duizenden christenen gedemonstreerd en overheidsgebouwen geplunderd. In Poso zijn tenminste vijf bommen afgegaan, evenwel zonder slachtoffers te maken. In een islamitische stad ging een kerk in vlammen op en werd een christen met een mes gestoken door een groep gemaskerde mensen.

De laatste tijd zou volgens de media de situatie in Midden Sulawesi gekalmeerd zijn als gevolg van de inzet van een 300 man sterke extra politiemacht. Maar het laatste incident heeft weer nieuwe spanningen veroorzaakt aan beide zijden.
“Het wordt tijd dat de overheid haar taak serieus neemt in het handhaven van de orde hier. Openbare veiligheid is nooit de verantwoordelijkheid van de kerk geweest,”zei ds. Damanik. (Open Doors)

0 reacties: