donderdag, oktober 05, 2006

Moddermonster blijft braken

JAKARTA - De hete, giftige blubberstroom die al vier maanden in Oost-Java uit de grond spuit, is niet te stoppen.
De dagelijkse uitstoot is zelfs gestegen van 50.000 tot 125.000 kuub.

De wanhopige Indonesische regering heeft besloten dat de modder dan maar in zee moet worden gestort. Mensen gaan vóór het milieu. ,,Er staan mensenlevens op het spel,’’ benadrukt de minister van Milieu.

De pompen staan al klaar. De pijpleiding is aangesloten. Vandaag is het zover. De eerste 30.000 kubieke meter wordt via rivier de Porong in zee gedumpt.

Vijftienduizend mensen zijn al op de vlucht geslagen voor de modder, die sinds 29 mei uit een boorput nabij Soerabaja opborrelt. Acht dorpen, honderden hectare rijstveld en een industrieterrein zijn bedolven onder miljoenen kuub vulkanische blubber. Soldaten met bulldozers verhogen voortdurend de dijken die de stinkende massa moeten beteugelen. Volgens internationale deskundigen kan de blubberfontein nog jaren actief blijven.

Pogingen om de drie kilometer diepe olieboorput van het bedrijf Lapindo met cement te dichten, zijn mislukt. Ook het drillen van uitlaatkanalen helpt niet. De aarde braakt alleen maar meer blubber uit.

Om erger te voorkomen, wordt nu de zee als storthoop gebruikt. Protesten van garnalenkwekers en vissers werden resoluut van tafel geveegd. Zij vrezen dat de zoute, met carbolzuur verontreinigde blubber hun visproductie aantast, die jaarlijks ruim 100 miljoen euro oplevert. Experts bevestigen hun bange vermoedens.

Het ministerie van Visserij beweert het tegendeel. Het wil de miljoenen kuub modder gebruiken om, net zoals Rotterdam, de zeedelta bij de riviermonding op te hogen. Daarop moet vervolgens een 15 kilometer lang mangrovebos verrijzen. Mangrove is een ideale kraamkamer voor vissen en schelpdieren en kan goed tegen carbolzuur, aldus het ministerie. ,,En,’’ zo sust een geoloog, ,,die vulkanische modder is miljoenen jaren geleden ook uit zee gekomen.’’ Voor de zekerheid zijn enkele bataljons agenten ingezet om het moddertransport tegen protestacties te beschermen.

0 reacties: