dinsdag, oktober 10, 2006

Overlast smog uit Indonesië neemt fors toe

Grote delen van Indonesië, Maleisië en Singapore kampen nog steeds met hevige smog als gevolg van bosbranden op Sumatra en Borneo. Met de illegaal gestichte branden wordt land gewonnen voor plantages.

Volgens schattingen wordt op zo’n duizend locaties het bos platgebrand. Buiten onherstelbare schade aan het oerwoud en het dierenleven, wordt ook de lucht tot op grote afstand ernstig vervuild. Op sommige lokaties in Maleisië is het zicht beperkt tot minder dan 200 meter, scholen zijn tijdelijk gesloten. De schade is ook te merken aan de natuur, gevoelige kleine planten maar ook bomen stikken door de slechte lucht, vergelen en verliezen blad met mogelijk sterfte tot gevolg

Volgens de autoriteiten in Singapore gaat het om de ernstige vervuiling sinds 1997. Dat jaar en in 1998 leed de economie in de regio miljarden euro’s schade door de smog. Ziekenhuizen in Singapore hebben duizenden patiënten behandeld met ademhalingsproblemen. Mensen wordt aangeraden zich buiten niet te veel in te spannen en een mondkapje te dragen.

De regering in Jakarta heeft het platbranden verboden. Maar landeigenaren trekken zich niets van die regels aan en kopen overheidsfunctionarissen makkelijk om. De verwachting is dat volgende maand de branden vanzelf uitregenen.

0 reacties: