zondag, oktober 08, 2006

Kritiek op Indonesische regering in zaak-Munir neemt toe

JAKARTA - De kritiek op de Indonesische regering vanwege de vrijspraak van de voormalige Garuda-piloot Pollycarpus Priyanto in de gifmoord op de prominente mensenrechtenactivist Munir Thalib neem toe. De directeur van de Indonesische Bond voor Juridische Steun en Mensenrechten, Johnson Panjaitan, noemde zondag de vrijspraak het resultaat van opzettelijk regeringsbeleid om de waarheid te verdonkeremanen.

"(De Indonesische president Susilo Bambang, red.) Yudhoyono heeft zich in het openbaar verplicht de zaak op te lossen, maar de vrijspraak bewijst dat hij er niet in is geslaagd het recht te laten zegevieren", zei Panjaitan. Hij voegde hieraan toe geen waarde te hechten aan Yudhoyono's belofte voor een nieuw onderzoek, omdat een geheel nieuw orgaan nodig is " om het misdadige netwerk te ontmantelen dat zo'n sterke grip heeft op de politieke en de juridische instellingen".

Pollycarpus, die als passagier meevloog in het toestel waarmee Munir in 2004 van Jakarta naar Amsterdam reisde, werd aanvankelijk tot veertien jaar veroordeeld wegens toediening van een fatale dosis arsenicum in het eten van Munir. Het hooggerechtshof oordeelde echter afgelopen woensdag dat de openbare aanklagers geen getuige hadden gevonden die gezien had dat Pollycarpus het gif in het eten van Munir had gedaan.

Aanhangers van Munir hebben steeds beweerd dat Pollycarpus als zondebok fungeerde en dat eigenlijk hooggeplaatste figuren binnen de Indonesische inlichtingendienst achter de moord zitten. Ook een onafhankelijke onderzoekscommissie zei eerder dit jaar dat de inlichtingendienst mogelijk bij de moord op de mensenrechtenactivist betrokken is geweest. Het zou in het belang van de Indonesische regering zijn de zaak niet op te lossen, om te voorkomen dat de banden tussen de inlichtingendienst en de regering aan het licht zouden komen.

De directeur van de afdeling Azië van Human Rights Watch, Brad Adams, noemde de vrijspraak een grote slag voor de mensenrechten en het veronderstelde hervormingsproces in Indonesië. "Dit was een test van de Indonesische rechtspraak. Die is mislukt", aldus Adams.

De kritiek komt ongelegen voor Yudhoyono, die volgens ingewijden en bookmakers hoge ogen gooit als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede 2006 vanwege het in augustus 2005 gesloten vredesakkoord in Atjeh.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: