woensdag, oktober 25, 2006

Kamer akkoord met levering fregatten aan Indonesië

(Novum) - Scheepswerf De Schelde in Vlissingen mag twee korvetten leveren aan Indonesië. Daarvoor heeft een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) woensdag toestemming gegeven.

Van Gennip en minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) waren naar de Kamer geroepen om uitleg te geven over het Nederlandse wapenexportbeleid en de mensenrechtensituatie in Indonesië. Dat gebeurde vanwege het exportverzoek voor de twee kleine fregatten van De Schelde met een waarde van één miljard euro. Nederland verleent geen vergunningen voor het sturen van wapens, waaronder marineschepen vallen, aan landen waar de mensenrechten worden geschonden.

Bot adviseerde Van Gennip over de mensenrechtensituatie in Indonesië. Volgens de bewindsman is er geen reden om de vergunning te weigeren. De mensenrechtensituatie in Indonesië is verbeterd en dat moet volgens hem worden beloond.

GroenLinks en de SP bleven woensdag tegen de exportvergunning. Beide partijen zijn bang dat het Indonesische leger de schepen zal inzetten tegen de bevolking. Indonesië heeft de korvetten aangeschaft voor de bestrijding van terrorisme, piraterij en smokkel in de kustgebieden.

0 reacties: