dinsdag, oktober 31, 2006

Soeharto lacht in zijn vuistje

JAKARTA - Met een brede glimlach stapte ‘prins’ Tommy Soeharto maandag uit de gevangenis van Jakarta.

Horden wachtende journalisten negerend glipte hij stilzwijgend in een klaarstaande auto omringd door stevig gebouwde lijfwachten. Nog geen vijf jaar geleden was de zoon van oud-president Soeharto het middelpunt van eenzelfde mediatumult. Toen betrad hij als opgepakte voortvluchtige voor het eerst de gevangenis.

Tommy Soeharto werd in 2002 veroordeeld wegens het organiseren van de moord op een rechter, die hem een celstaf had opgelegd wegens frauduleuze landtransacties. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan verboden wapenbezit en het ontlopen van een gevangenisstraf.

Hoewel Tommy tot 15 jaar gevangenis werd veroordeeld, kan hij zich nu, na vijf jaar celstraf alweer vrij bewegen. Tot groot ongenoegen van veel politieke waarnemers. Zij betichten het Indonesische rechtssysteem van klassejustitie en corruptie.

Ondanks zijn zware misdrijven kon Tommy elk jaar rekenen op royale strafkortingen: sinds 2002 in totaal zo’n 38 maanden.

Het Hooggerechtshof deed er nog een schepje bovenop: in hoger beroep werd de 15-jarige celstraf gereduceerd tot tien jaar. Zodoende kan de zoon van oud-president Soeharto nu profiteren van een vervroegde vrijlatingsregeling, omdat hij formeel twee derde van zijn celstraf heeft uitgezeten.

Vice-president Yusuf Kalla verwerpt alle kritiek. ,,Indonesië is een rechtsstaat. Wij maken geen verschil tussen Tommy, Ali of wie dan ook.’’ Goed gedrag geeft de doorslag,

vindt Kalla. Volgens mensenrechtenadvocaten ontbreekt het juist aan duidelijke regelgeving.
bron:ad.nl

0 reacties: