woensdag, maart 07, 2007

Afgelopen tien jaar zevenhonderd luchtvaartdoden in Indonesie

AMSTERDAM - De afgelopen tien jaar zijn bij 44 ongevallen met commerciele vliegtuigen in Indonesie meer dan zevenhonderd doden gevallen. De kans op een ongeval met een Indonesische luchtvaartmaatschappij is daarmee ongeveer drie maal hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens uit de vliegveiligheidsdatabase van NLR-ATSI.

Het Nederlandse Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) bracht deze gegevens naar buiten naar aanleiding van het ongeluk met een Boeing 737-400 van Garuda Indonesia afgelopen woensdag (7 maart). Het toestel met 140 inzittenden schoot tijdens de landing op de luchthaven van Jogjakarta van de baan. Het vliegtuig vloog in brand en volgens de laatste berichten zijn daarbij 22 tot 49 personen omgekomen. Mogelijk had het toestel een veel te hoge landingssnelheid.

Een opmerkelijk feit dat naar voren komt uit de gegevens van NLR-ATSI is dat in bijna veertig procent van de 44 ongevallen met Indonesische luchtvaartmaatschappijen het vliegtuig tijdens de start of landing van de baan af reed. Wereldwijd gebeurt dit maar in achttien procent van alle gevallen. In slechts tien procent van alle gevallen dat een vliegtuig doorschiet tijdens de start of landing zijn er slachtoffers te betreuren.

Sinds de jaren negentig is het aantal commerciële luchtmaatschappijen in Indonesie verdrievoudigd. Deze groei komt voornamelijk van 'low cost' maatschappijen. Op 1 januari van dit jaar kwamen 102 mensen om het leven toen een Boeing 737-400 van prijsvechter AdamAir in zee stortte.

De woensdag gecrashte Boeing 737-400 stamt uit 1992 en vliegt sinds oktober 2002 voor Garuda Indonesia. Het vliegtuig heeft meer dan 33.000 vlieguren gemaakt.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl

0 reacties: