dinsdag, maart 06, 2007

Doden door zware aardbeving Sumatra

Een zware aardbeving heeft dinsdag op het Indonesische eiland Sumatra tientallen mensen het leven gekost. Media meldden zeker 35 slachtoffers in de provincie West-Sumatra.

De schok van 6,3 op de schaal van Richter werd ook gevoeld in Maleisië en leidde tot de ontruiming van gebouwen in Singapore. Doordat in het getroffen gebied de stroom en telefoonverbindingen zijn uitgevallen, hebben de autoriteiten nog geen duidelijk beeld van schade en slachtoffers, vertelde de gouverneur van de provincie de krant Kompas.

Er komen berichten binnen dat honderden gebouwen zijn beschadigd of verwoest. Daaronder zou ook een druk bezocht bankgebouw zijn. Enkele ziekenhuizen moesten worden geëvacueerd.

Epicentrum in Solok
In de stad Solok (50.000 inwoners), dichtbij het epicentrum, zijn zeker achttien mensen omgekomen. Zestien anderen kwamen om in dorpjes in de omgeving en een in de provinciehoofdstad Padang.

Twee uur na de schok werd West-Sumatra opnieuw getroffen door een beving, ditmaal met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. De schokken zorgden voor paniek in de kustgebieden, waar bewoners uit angst voor een tsunami wegvluchtten van de kust. De vloedgolf deed zich echter niet voor, omdat het epicentrum zich onder het eiland bevond.

Geregeld bevingen in de regio
In Indonesië doen zich geregeld aardbevingen voor. De aangrenzende provincie Atjeh, op de noordpunt van Sumatra, werd op tweede kerstdag verwoestend getroffen door een zeebeving van ruim 9,0 op de schaal van Richter. Die werd gevolgd door een tsunami die langs de hele Indische Oceaan dood en verderf zaaide. Er vielen meer dan 230.000 doden in twaalf landen.

Vorig jaar kwamen meer dan 660 mensen om het leven toen na een beving in de Indische Oceaan de zuidkust van Java werd getroffen door een tsunami. Een beving bij de stad Yogyakarta op hetzelfde eiland kostte 6000 mensen het leven.

0 reacties: