dinsdag, maart 06, 2007

Doden bij aardbeving Sumatra

Het Indonesische eiland Sumatra is getroffen door een zware aardbeving. In de provincie West-Sumatra zijn zeker 70 doden gevallen.

Ook zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt en honderden gebouwen zijn beschadigd of verwoest.

Een goed overzicht over de schade en het aantal slachtoffers is er echter nog niet, omdat in het getroffen gebied de stroom en telefoonverbindingen zijn uitgevallen.

Westkust
De beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag aan de westkust van Sumatra, in de buurt van de provinciehoofdstad Padang.

De schok werd tot in Singapore en Maleisië gevoeld. In Singapore werden gebouwen ontruimd.

Twee uur na de beving was er weer een schok te voelen, nu met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

Paniek
Na beide schokken brak paniek uit onder de Sumatranen in de kuststreek. Ze vluchtten landinwaarts uit angst voor een tsunami. Inwoners van Padang probeerden hoger gelegen gebieden te bereiken, wat voor opstoppingen in de straten zorgde.

Er kwam echter geen vloedgolf, omdat het epicentrum van de bevingen zich onder het eiland bevond. Een tsunami-waarschuwing bleef uit. Padang is één van de weinige Indonesische steden waar een waarschuwingssysteem in werking is.

In het eilandenrijk Indonesië komen wel vaker aardbevingen voor. De 17.000 eilanden spreiden zich uit over een gebied van vulkanische en seismische activiteit. Op Tweede Kerstdag 2004 vielen 225.000 mensen ten prooi aan het natuurgeweld toen na een aardbeving ten westen van Sumatra verwoestende vloedgolven ontstonden.

In maart 2005 werd bij een krachtige aardbeving het eiland Nias verwoest, ten westen van Sumatra. Daarbij kwamen honderden mensen om en raakten tienduizenden dakloos.
bron: nos.nl

0 reacties: