woensdag, maart 28, 2007

Drie doden door vogelgriep in Indonesie

(Novum/AP) - Drie Indonesiers zijn de afgelopen dagen overleden aan vogelgriep. Dat heeft minister van volksgezondheid Siti Fadiliah Supari woensdag bekendgemaakt. Het totale aantal slachtoffers in Indonesië is hiermee opgelopen tot 69.

De slachtoffers zijn een 22-jarige vrouw die zaterdag overleed in Palembang in Zuid-Sumatra, een 15-jarige jonden die zondag overleed in Bandung in West-Java en een 40-jarig man die woensdagmorgen vroeg overleed in Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java, zei het ministerie van volksgezondheid.

Sinds de vogelgriep zich in 2003 verspreidde over de pluimveestapels van Azie zijn zeker 169 mensen aan de ziekte gestorven, het grootste aantal in Indonesie. Tot nu toe blijft het een uitzondering als mensen vogelgriep opdoen en zijn alle gevallen te herleiden tot direct contact met besmet gevogelte. Deskundigen vrezen echter dat een mutatie van het vogelgriepvirus een vorm kan opleveren die zich gemakkelijk onder mensen verspreidt en dan een pandemie kan veroorzaken.

Dinsdag bereikten Indonesie en de Wereldgezondheidsorganisatie een akkoord in een al weken durend geschil over de overdracht van monsters van het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Indonesie weigert al weken om monsters aan de WHO te leveren omdat het niet wil dat grote medicijnfabrikanten die gebruiken om een vaccin te ontwikkelen dat voor ontwikkelingslanden niet te betalen is.

Onderzoekers waarschuwden dat zij de ontwikkeling van het virus niet kunnen volgen als zij niet beschikken over de nieuwste vormen ervan. De WHO wist Indonesie te overreden weer monsters beschikbaar te stellen door te bepalen dat grote concerns die monsters uit Indonesië of andere arme landen bjj hun onderzoek willen gebruiken, daar bij die landen toestemming voor moeten vragen.

De overeenkomst werd gesloten aan het eind van twee dagen van besprekingen in Jakarta tussen de WHO en gezondheidsfunctionarissen uit achttien landen. Minister Supari zei dat Indonesië met onmiddellijke ingang weer virussen aan de WHO gaat leveren. 'We hebben nu het recht direct met de bedrijven te gaan onderhandelen om te krijgen wat we willen', zei zij.

0 reacties: