dinsdag, maart 13, 2007

Indonesië weigert WHO monsters vogelgriepvirus

(Novum/AP) - Indonesië is niet van plan monsters van het vogelgriepvirus H5N1 beschikbaar te stellen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Eerst moet er een wettelijk bindende overeenkomst komen waarin de organisatie belooft dat het virus niet wordt gebruikt om een duur vaccin te ontwikkelen.

Minister van gezondheidszorg Siti Fadilah Supari neemt geen genoegen met een brief die zij eind vorige maand kreeg van WHO-directeur Margaret Chan met daarin de belofte dat de WHO de monsters niet aan medicijnfabrikanten zal leveren. De minister zei te hopen dat de overeenkomst kan worden opgesteld bij een conferentie over vogelgriep in Jakarta, eind maart.

Indonesië, waar meer mensen aan vogelgriep zijn overleden dan in enig ander land, wil niet dat grote medicijnfabrikanten met behulp van door het land geleverde monsters een vogelgriepvaccin ontwikkelen dat te duur is voor ontwikkelingslanden. Vorige maand staakte het de levering van H5N1-monsters aan de WHO, omdat de organisatie die beschikbaar stelde aan medicijnfabrikanten. Kort daarna sloten Indonesië en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een (betaalbaar) vogelgriepvaccin voor de Indonesische markt. Andere arme landen proberen ook zelf een vaccin te ontwikkelen.

0 reacties: