donderdag, maart 15, 2007

Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra

ZEIST/GLAND - Wetenschappers hebben op het eiland Borneo een tot dusver onbekende luipaardsoort ontdekt. Het dier, dat ook op Sumatra voorkomt, behoort tot de familie van de nevelpanters. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag bekendgemaakt.
Het betrokken dier was al bekend, maar altijd is gedacht dat het om dezelfde soort ging die elders op het vasteland in Zuidoost-Azië voorkomt.


Onderzoekers ontdekten evenwel dat het als een aparte soort moet worden ingeschaald. Naar schatting leven er 5000 tot 11.000 nevelpanters op Borneo, het eiland dat wordt gedeeld door Indonesië, Maleisië en Brunei. De drie naties sloten onlangs een akkoord over bescherming van de kwetsbare natuur op het eiland. Op het Indonesische eiland Sumatra leven 3000 tot 7000 nevelpanters.

Soorten

Op Borneo worden nog geregeld nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Het WNF maakte recent nog melding van de vondst van meer dan vijftig soorten. Het ging om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers, zestien gemberplanten, drie boomsoorten en een plantensoort met grote bladeren.

De nieuwe soorten worden vooral ontdekt in het zogenaamde 'Hart van Borneo', een 220.000 vierkante kilometer groot bergachtig gebied dat nog grotendeels bedekt is met regenwoud. Dit gebied staat onder grote druk door oprukkende en massale houtkap en palmolie-exploitatie.

0 reacties: