woensdag, maart 21, 2007

Twintig jaar cel voor onthoofding van drie meisjes

(Novum/AP) - Drie Indonesische moslimextremisten zijn woensdag door een rechtbank in Jakarta veroordeeld voor de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 op het eiland Sulawesi. De mannen kregen gevangenisstraffen van veertien tot twintig jaar.

De hoofdverdachte, Hasanuddin, kreeg twintig jaar voor het beramen van de moorden. Hij had de kapmessen gekocht waarmee de onthoofdingen werden uitgevoerd en op de plaats van het delict een handgeschreven brief achtergelaten waarin met meer moorden werd gedreigd om de dood van moslims te wreken.

De straf van Hasanuddin is conform de eis van het openbaar ministerie, hoewel de maximumstraf de doodstraf was. Hasanuddins medeverdachten Lilik Purnomo en Irwanto Irano kregen ieder veertien jaar opgelegd.

Bij gevechten tussen christenen en moslims in Centraal-Sulawesi vielen in de jaren 1998-2002 minstens duizend doden, ongeveer evenveel christenen als moslims. Een vredesakkoord maakte een einde aan het ergste geweld, maar de spanningen liepen na de onthoofdingen in 2005 en de executie van drie katholieken in september 2006 weer op. In januari van dit jaar werden op Sulawesi in een vuurgevecht met veiligheidstroepen vijftien fanatieke moslims gedood. Verscheidene anderen werden gearresteerd.

0 reacties: