dinsdag, maart 27, 2007

Moslimdemonstratie in Jakarta afgelast

Een voor gisteren aangekondigde demonstratie van fundamentalistische moslims tegen de aanwezigheid van de theologische hogeschool Setia in Jakarta is niet doorgegaan. Dat meldde de Nederlandse vrijgemaakt-gereformeerde predikant Dick Mak, die als docent aan Setia is verbonden, gisteravond.

"Er was wel behoorlijk wat politie op de been, maar van een demonstratie zelf is het niet gekomen". Mak wist niet waarom de demonstratie is afgelast.

Setia is, met 1500 studenten, de grootste protestantse theologische instelling van Indonesië. Al een paar weken lang zijn er demonstraties en opstootjes rond het terrein van de school, veelal georganiseerd door het Front Pembela Islam (Islamitisch Verdedigingsfront). Deze beweging ziet een gevaar in de sterk groeiende christelijke instelling en probeert die een halt toe te roepen.

"Ze gooien het nu over een andere boeg", vertelt Mak. "Er zijn twee nieuwe internaten in aanbouw, om studenten te huisvesten. Het FPI probeert nu langs juridische weg de bouwvergunning voor één van die bouwprojecten aan te vechten. Maar er speelt achter de schermen meer: er wordt een politiek spel gespeeld. Het zijn allemaal pogingen om het werk van Setia dwars te zitten".

Het is Mak onduidelijk of de geplande protestbijeenkomst op een later moment toch nog zal doorgaan. ,,De politie blijft in elk geval aanwezig, om de boel in de gaten te houden.’’

Bron: Nederlands Dagblad

0 reacties: