dinsdag, november 07, 2006

Papua levenslang cel in voor moord op Amerikanen

JAKARTA (ANP) - Een opstandeling uit de Indonesische provincie Papua is dinsdag veroordeeld tot levenslang voor zijn rol in een schietpartij die vier jaar geleden twee Amerikaanse leraren en een Indonesische docent het leven kostte.
Twee handlangers van Antonius Wamang verdwijnen zeven jaar achter de tralies, vier anderen werden veroordeeld tot achttien maanden cel. De vermoorde docenten gaven les aan kinderen van werknemers op de door Amerikanen gerunde Freeport-McMoRan koper- en goudmijn in Papua, de meest oostelijk gelegen provincie van Indonesië.
Wamang, lid van de verboden Beweging Vrij Papua (OPM), was volgens de aanklagers van plan militairen aan te vallen. In de voertuigen die hij beschoot, zaten echter burgers.
In eerste instantie leek het erop dat militairen achter de aanslag zaten. Daarom eisten de Verenigde Staten dat de werkelijke daders zouden worden opgepakt, voordat Washington de militaire banden met Indonesië zou herstellen. De VS braken die in de jaren negentig af wegens het Indonesische bloedvergieten in het bezette Oost-Timor.

0 reacties: