zondag, november 19, 2006

Indonesisch anti-Bush protest escaleert

Meer dan vijftienduizend Indonesische moslims gingen vandaag in Jakarta de straat op om te demonstreren tegen de Amerikaanse president Bush die morgen vanuit Vietnam naar Indonesië zal komen. Ook protesteerden duizenden moslims in Bogor tegen het staatsbezoek.

Met de slogans ‘Bush-Shit’ en ‘Bush-Terrorist’ kwamen demonstranten luidruchtig bijeen voor het presidentiëel paleis in Jakarta waar leiders van verschillende radicale moslimorganisaties met donderpreken hun aanhang opzweepten. “Hang hem op, de moordenaar,”zo schreeuwde Habib Riziq van de radicale organisatie Front Pembela Islam (FPI) met schorre stem tegen duizenden bijeengekomen demonstranten.

Onder luid gejuich van duizenden demonstranten sloegen jonge moslims met bivakmutsen vervolgens een Bush-pop in elkaar, wat voor een gespannen situatie zorgde.

Even brak er paniek uit onder de mensenmassa toen een jonge demonstrant een zogenaamde bom tevoorschijn toverde. De politie die met tweeduizend man op straat massaal was uitgerukt, rekende de mogelijke terrorist direct in, hoewel de dader later onderdeel bleek te zijn van een artistieke voorstelling tegen de Amerikaanse president.

Buitenlandse journalisten werden met argusogen bekeken door vele demonstranten die hun ervan verdachten Westerse spionnen of CIA-agenten te zijn.

“Bush is een oorlogsmisdadiger. Hij valt de Islam aan in Irak, Afghanistan en Palestina en als we de kans hebben, vermoorden we hem,”aldus een jeugdvoorzitter van de FPI.

Ook gerespecteerde politici zoals oud-parlementsvoorzitter en politiek hervormer Amien Rais betraden het podium en beklaagden zich over de komst van de Amerikaanse president die de afgelopen dagen al een golf van anti-Amerikanisme heeft voortgebracht.

Djoko Susilo, Indonesische parlementslid voor de gematigde islamitische PAN-partij sprak in een interview dat Indonesiërs vooral het Amerikaanse buitenlandse beleid haten. “Bush is steeds meer naar de neo-cons opgeschoven en met zijn buitenlands beleid heeft hij meer terroristen gekweekt dan er aanvankelijk waren. In Europa zijn de regeringen veel milder, hoewel in Nederland natuurlijk wel Theo Van Gogh vermoord is.”

Onder de demonstranten bevonden zich ook duizenden moslima’s die protesteerden tegen het bezoek van Bush. “Ons hart is rein en we volgens onze broeders tot het einde van hun jihad,” zo zei de 21-jarige Dian uit Bogor.

Op zaterdagavond vertrokken al meer dan vijftig bussen met demonstranten uit Surakarta, Bogor en Surabaya voor de massademonstratie.

Gevreesd wordt dat morgen wannneer president Yudhoyono zijn Amerikaanse collega in het presidentiële paleis in Bogor ontmoet, de demonstraties nog massaler zijn en kans lopen in onlusten te veranderen, mede door de overgevoelige houding van Indonesische veiligheidstroepen die massaal worden ingezet.

Naar verwachting zal president Yudhoyono bij de Amerikaanse president erop aandringen om met een nieuw tijdsschema te komen over vrede in het Midden-oosten. Ook zullen de problemen in Irak aan bod komen als wel als de nucleaire programma’s van Noord Korea en Iran.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: