donderdag, november 23, 2006

Minstens acht doden door explosie gaspijpleiding in Indonesië

AP

PORONG - De explosie van een gaspijpleiding in Indonesië heeft aan minstens acht mensen het leven gekost. Twaalf mensen raakten gewond.

De explosie, die honderden meters hoge vlammen veroorzaakte, gebeurde dichtbij een moddervulkaan die zes maanden geleden op gang kwam tijdens gasboringen bij Surabaya op het eiland Java. De autoriteiten vermoeden dat de ondergrondse pijp is bezweken onder het gewicht van de modder.

Acht lichamen zijn geborgen, maar zeker zes mensen worden nog vermist en zijn vermoedelijk ook omgekomen. Opsporing van de vermisten is niet goed mogelijk door de hitte van de modder, zei het hoofd van de reddingsdienst, Muhamad Hernanto.

Vijf uur voordat de explosie gebeurde verschenen grote scheuren in de grond, zeiden de politie en ooggetuigen. De gebarsten pijpleiding is eigendom van het staatsgasbedrijf Pertamina. De gasleverantie in Oost-Java zal door het ongeluk waarschijnlijk een tijd komen stil te liggen, liet het bedrijf weten.

Ondanks de aanleg van een steeds groter netwerk van dammen is men er nog steeds niet in geslaagd de modderstroom die uit de aarde omhoog komt te stelpen. Er worden ook pogingen in het werk gesteld om het gat waaruit de modder omhoog komt te dichten, maar dat is volgens deskundigen onbegonnen werk. Meer dan 450 hectare land is met modder bedekt en zo'n tienduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. De autoriteiten zeggen dat het hele gebied onder het gewicht van de modder aan het inzakken is en moet worden verlaten.

0 reacties: