maandag, november 20, 2006

Bush best blij met demonstraties in Indonesië

ANP, AP

JAKARTA - De Amerikaanse president George Bush heeft zich maandag tijdens een kort bezoek aan Indonesië tevreden getoond over de massale demonstraties in verschillende steden tegen het Amerikaanse Irak- en Afghanistan-beleid.

‘Het is namelijk prijzenswaardig dat we hier een maatschappij hebben waarin mensen kunnen protesteren. Indonesië is een voorbeeld van hoe democratie en modernisering een alternatief kunnen bieden voor moslimextremisme’, aldus Bush.

De Amerikaan sprak in het voormalig Nederlands koloniale paleis in Bogor met zijn Indonesische collega Susilo Bambang Yudhoyono over onder meer samenwerking in de strijd tegen internationaal terrorisme en overhandelsakkoorden. Het is Bush er veel aan gelegen een goede relatie te onderhouden met het grootste moslimland ter wereld. In Indonesië wordt al dagen betoogd tegen Bush, die in de ogen van veel Indonesiërs vooral moslims in het verdomhoekje heeft gezet.

Het bezoek van Bush werd uit veiligheidsoverwegingen beperkt tot een paar uur, zonder een overnachting. Bush greep de korte tijd die hij er verbleef wel aan om te tonen dat de leiders van Indonesië en de VS vrienden zijn en elkaar nodig hebben. Bush wil met zijn steun aan Yudhoyono graag laten zien dat hij niet alle moslims over een kam scheert en dat zijn strijd zich alleen richt op extremistische islamieten.

Volgens Indonesische media waren er maandag protesten in verscheidene steden op Java en ook op Sumatra en Sulawesi. De organisatie was in handen van politieke partijen en religieuze organisaties die zich fel keren tegen het beleid van Bush in Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten. In Bogor waren circa 3000 betogers op de been. Een groep wist door een barricade te breken, maar de demonstranten kregen geen kans ook maar in de buurt te komen van de hoge Amerikaanse gast.

0 reacties: