woensdag, november 22, 2006

Nederland en VS helpen Indonesië in moordzaak Munir

(Novum/AP) - Het onderzoek naar de moord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir Said Thalib zal worden hervat en de Amerikaanse FBI en de Nederlandse politie zullen de onderzoekers gaan assisteren. Dat heeft het hoofd van de Indonesische politie, generaal Sutanto, woensdag bekendgemaakt. "We zullen met hen samenwerken bij het uitvoeren van forensische tests in de hoop nieuwe getuigen en nieuw bewijsmateriaal te vinden", zei Sutanto.

Munir, die eind jaren '90 talrijke mensenrechtenschendingen door de Indonesische strijdkrachten aan de kaak stelde, stierf in 2004 nadat hij tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam met arsenicum was vergiftigd. Waarschijnlijk is de Indonesische geheime dienst bij de moord betrokken, maar de enige verdachte in de zaak, die veelvuldig contact zou hebben gehad met de geheime dienst, werd vorige maand vrijgesproken van moord.

Mogelijk is de zaak-Munir maandag ter sprake gekomen tijdens het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Indonesië.

0 reacties: