donderdag, november 16, 2006

‘Ontbossing van de wereld loopt ten einde’

Donderdag 16 november 2006 - HELSINKI – De terugloop van het areaal bos in de wereld lijkt gestopt. Dat stelt een groep wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Helsinki in het wetenschappelijke blad PNAS.
Zij baseren zich op gegevens die door de Verenigde Naties verzameld zijn.

Jaarlijks verdwijnt er nog wel dertien miljoen hectare bos in de wereld, maar het effect daarvan wordt in toenemende mate door de aanplant van nieuw bos en andere maatregelen ongedaan gemaakt. De ontbossing vindt vooral plaats in armere landen. Daarvoor zijn twee oorzaken: het geld dat verdient kan worden met houtverkoop en het omzetten van bos in landbouwgrond.

Brazilië en Indonesië zijn koplopers bij de ontbossing. Tussen 1990 en 2005 verdween in beide landen jaarlijks vier procent van het aanwezige bos. In rijkere landen (inkomen meer dan 250 euro per persoon per maand) neemt de oppervlakte bos daarentegen toe door nieuwe aanplant. Bovendien beschermt wetgeving de aanwezige bossen. Bossen hoeven in deze landen ook geen plaats te maken voor landbouwgrond.

Voor houtproductie bestaan in de rijkere landen specifieke boomplantages. Daar komt nu 30 procent van het benodigde hout vandaan. Volgens de Finse wetenschappers zal dat aandeel 75 procent zijn in het jaar 2050. De ontwikkelingen in de rijkere landen brengen de Finnen tot de conclusie dat de ontbossing in de armere landen ter wereld binnenkort kan stoppen. Zij verwijzen daarbij onder meer naar China. Dat dekt de toenemende vraag naar hout via plantages. Daarnaast kent het land een groot bebossingsprogramma.

In hun studie zeggen de Finnen ervan uit te gaan dat de bossen ook gezonder worden door betere milieuwetgeving en een beter onderhoud van bomen.

De vijftien dichtstbeboste landen te wereld zijn in volgorde: Rusland, Brazilië, Canada, de VS, China, Australië, Congo, Indonesië, Peru, India, Soedan, Mexico, Colombia, Angola en Bolivia.
bron: bndestem.nl

0 reacties: