donderdag, september 21, 2006

Sulawesi brengt politie op de been

PALU - Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. De autoriteiten hebben duizenden manschappen politieversterking op de been gebracht in verband met de voor donderdag dan wel vrijdag geplande executie van drie christenen. Dat meldt het persbureau AP.

De drie zijn ter dood veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij godsdienstrellen die in 2000 op Sulawesi aan ruim zeventig moslims het leven hebben gekost.

Indonesië negeert met de uitvoering van de doodvonnissen een oproep tot gratie van paus Benedictus XVI. Ook wordt voorbijgegaan aan kritiek van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, dat het drietal geen rechtvaardig proces heeft gehad.

De drie mannen, die hun onschuld volhouden, zouden aanvankelijk een maand geleden worden geëxecuteerd, maar kregen toen respijt. Het uitstel leidde tot straatprotesten van moslimactivisten. De Indonesische bevolking bestaat voor ongeveer 80 procent uit moslims. Op Sulawesi is de verhouding moslims en christenen ongeveer gelijk.

Een woordvoerder van de procureur-generaal zei dat de drie donderdag worden geëxecuteerd, maar dat het precieze tijdstip en de locatie geheim worden gehouden. De Jakarta Post berichtte eerder deze week dat dit morgen zou gebeuren. Een familielid van een van de mannen zei dat ze bij het vliegveld Mutiara in Palu worden terechtgesteld.

Het drietal, Fabianus Tibo, Marinus Riwu en Dominggus da Silva, is ter dood veroordeeld omdat bewezen werd geacht dat zij een leidende rol hebben gespeeld bij aanvallen op moslims in mei 2000. Daarbij kwamen minstens zeventig mensen om het leven die hun toevlucht hadden gezocht in een islamitische school. Het betrof een van de bloedigste voorvallen in twee jaar van strijd tussen islamitische en christelijke milities, waarbij minstens duizend doden zijn gevallen en tienduizenden mensen dakloos zijn geraakt.

Wegens het geweld op Sulawesi zijn maar weinig mensen veroordeeld en de drie christenen zijn de enigen die de doodstraf hebben gekregen. De advocaat van het drietal, Roy Rening, zei te hopen dat een tweede gratieverzoek aan president Susilo Bambang Yudhoyono alsnog succes zal hebben.

Analisten wijzen erop dat drie moslimterroristen in de dodencel zitten wegens hun rol in de aanslagen op Bali in 2002. Het zou voor de Indonesische autoriteiten moeilijk worden hun executie wel door te zetten als de drie christenen nu gratie krijgen.

0 reacties: