dinsdag, september 19, 2006

Nederlander brengt orang-oetangs terug naar huis

Vier jaar heeft de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek er in Thailand voor moeten vechten. ,,Maar 23 september is het eindelijk zo ver.'' Tenminste 41 orang-oetangs die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in het Safari World Thema Park in Bangkok, gaan terug naar hun natuurlijke omgeving: de bossen van het Indonesische Kalimantan. Daarmee is een einde gekomen aan een van de grootste zaken van dierensmokkel in de geschiedenis.

Wiek, die in 2000 de stichting Wildlife Friends of Thailand oprichtte, runt in Thailand een opvangcentrum voor dieren die zijn bevrijd uit illegale gevangenschap. Hij vond in 2001 in het safaripark 115 orang-oetangs die als attractie werden ingezet om bokspartijen op te voeren voor de bezoekers. Volgens het park waren de apen het gevolg van een succesvol fokprogramma. DNA-onderzoek toonde echter aan dat ze uit Indonesië gestolen waren.

Wiek vult zijn dagen tot het vertrek naar Indonesië met het klaarmaken van verhuiskooien, het inslaan van voldoende eten voor onderweg en allerlei logistieke activiteiten. De apen, die nu nog in een opvangcentrum zitten te wachten op hun vertrek, worden dan met een Indonesisch militair vliegtuig naar hun thuisland teruggevlogen.

De van oorsprong uit Breda afkomstige dierenbeschermer Wiek werd twee weken geleden nog veroordeeld voor 'het illegaal in bezit hebben van wilde dieren'. Hij kreeg een boete opgelegd van 400 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, omdat hij volgens eigen zeggen, in totaal veertien beren en apen in zijn opvangcentrum had en volgens de autoriteiten niet over de juiste papieren van de dieren zou beschikken. De tegenstelling tussen de manier waarop er met hem en de eigenaar van het safaripark word omgegaan vindt hij wrang. ,,Bij gebrek aan bewijs ging de eigenaar van Safari World vrijuit.''

Wiek vliegt 23 september zelf mee met de apen naar Kalimantan. ,,Na jaren getouwtrek wil ik zeker weten dat ze goed zijn aangekomen.''
Bron: ANP

0 reacties: