maandag, september 25, 2006

„Bloedbad op Bali vaak verzwegen”

LEIDEN - Nederlandse historici hebben de bloedige verovering van Bali, een eeuw geleden, nog nauwelijks serieus onderzocht. De gebeurtenissen zijn in de geschiedenisboeken vaak verzwegen. De roman van E. Vanvugt geeft geen goed beeld van de situatie.

Dat stelt prof. dr. H. G. C. Schulte Nordholt, hoofd onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden.

Toen de Nederlanders het Indische eiland veroverden, kozen verscheidene vorsten op Bali met hun familie en hofhouding massaal voor de dood: ze vermoordden zichzelf of elkaar of vielen met primitieve wapens de Nederlandse troepen aan.

In de onlangs herziene roman ”De verovering van Bali” citeert E. Vanvugt ooggetuigen en publiceert hij voor het eerst ruim vijftig historische foto’s van H. M. van Weede. Vanvugt valt volgens zijn uitgever „de door de overheid betaalde geschiedschrijvers aan, die over het buitensporige geweld en de massa’s slachtoffers van de Nederlandse koloniale oorlogen nog altijd deftig zwijgen.”

Vanvugt geeft zelf echter geen goed beeld van de situatie, zegt Schulte Nordholt. „Hoewel de meeste feiten wel kloppen, snapt hij vrij weinig van wat zich aan Balinese zijde afspeelde. Vanvugt heeft vooral als doel de Nederlanders te veroordelen. Dat mag hij, maar daarmee begrijpen we nog niet wat er werkelijk gebeurd is.”

0 reacties: