maandag, september 25, 2006

Britten claimen dood Iraakse topman Al Qa'ida

ANP

BAGDAD/BASRA - Britse militairen hebben in het zuiden van Irak een man doodgeschoten die de Verenigde Staten hebben aangeduid als een prominent figuur van het terroristische netwerk Al Qa'ida. Dat hebben Britse media gemeld.

De man, Omar Faruq, werd vroeg in de ochtend in Basra doodgeschoten toen hij zich verzette tegen zijn aanhouding door circa tweehonderd Britse militairen. Dat meldde een Britse legerwoordvoerder maandag.

De arrestant werd geboren in Koeweit uit Iraakse ouders. Hij wordt gezien als een belangrijke Al Qa'ida-leider in Zuidoost-Azië. Hij zou in deze regio de contacten onderhouden tussen Al Qa'ida-leider Osama bin Laden en de regionale terreurgroep Jemaah Islamiyah. Die groep is in verband gebracht met tal van grote aanslagen, vooral in Indonesië.

Faruq werd in 2002 gearresteerd in Indonesië, waarop hij naar een Amerikaans gevangenis voor terreurverdachten in Afghanistan werd vervoerd. Hij ontsnapte in juni 2005, een daad die de Amerikanen pas zes maanden later wereldkundig maakten. De Amerikanen vermoedden al enige tijd dat

0 reacties: