maandag, september 04, 2006

In Oost-Timor is het vertrouwen weg

DILI - Oost-Timor heeft alle hoop gevestigd op de komst van een VN-troepenmacht om orde op zaken te stellen.

Maar als de hoofdmacht (er zijn nu al enkele honderden Australiërs) straks op volle sterkte aanwezig is, zal dat volgens waarnemers niet het einde betekenen van de politieke twisten die het land verscheuren.

In de hoofdstad Dili heeft niemand meer oog voor de prachtige zonsondergang. Zodra het begint te schemeren is iedereen van straat verdwenen. De inwoners verschansen zich in hun huizen, terwijl tienduizenden anderen doodsbang in tenten in vluchtelingenkampen het onheil afwachten. ,,Dadelijk begint het stenen gooien,’’ waarschuwt Dirce, een gevluchte studente.

Geschoten wordt er haast niet meer sinds buitenlandse veiligheidstroepen eind mei in Dili arriveerden. Dirce durft nu overdag de straat op. Behalve naar haar eigen wijk. ,,Daar jagen ze ons weg. Omdat we uit het oosten komen.’’ Dirce heeft geen problemen met mensen uit het westelijke deel van Oost-Timor. Nooit gehad ook.

,,Wij wel met oosterlingen. Al jaren,’’ zegt oud-guerrillastrijder Louis uit het westelijke Ermera. Hij voelt zich gediscrimineerd sinds Oost-Timor in 1999 verlost werd van bezetter Indonesië. De jonge natie had haar eigen leger nauwelijks geïnstalleerd of de ‘oosterlingen’ claimden een hoofdrol in de onafhankelijkheidsstrijd. ,,Wij westerlingen konden promoties vergeten.’’ De regering van premier Alkatiri negeerde hun klachten. Erger nog, in maart ontsloeg de premier 591 soldaten uit het westen. ,,Alleen president Xanana nam het voor ons op.’’

Wat volgde was een politiek steekspel dat Alkatiri zijn premierschap kostte. Tientallen mensen kwamen om door geweld, 150.000 mensen vluchtten. Australische militairen houden nu de wacht bij huis van Alkatiri. De VN onderzoeken of de ex-premier is betrokken bij wapenleveranties aan doodseskaders die vijanden uit de weg moesten ruimen.

,,We hebben het vertrouwen van de burgers verspeeld,’’ zegt minister Guterres, partijgenoot en criticus van Alkatiri. ,,Daarom hebben we troepen van de VN nodig. Maar de problemen moeten we zelf oplossen. We moeten samen verder.’’
bron: ad.nl

0 reacties: