woensdag, september 06, 2006

Doodstraf voor Australische drugssmokkelaars Bali

JAKARTA - Het Indonesische hooggerechtshof heeft vier Australische drugssmokkelaars in hoger beroep de doodstraf opgelegd. Het hof in Jakarta bevestigde ook de doodstraf die de twee leiders van de groep drugssmokkelaars eerder hadden gekregen. Hierdoor zitten nu zes leden van een bende van negen in de dodencel. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer zei woensdag dat hij de door Australische media gemelde vonnissen kon bevestigen. Hij zei dat de magistraten van het hooggerechtshof op eigen initiatief zwaardere straffen oplegden. De aanklagers hadden daar niet om gevraagd.
Drie van de vier door de opperrechters terdoodveroordeelden, allen twintigers, hadden in april van het hooggerechtshof van Bali nog strafvermindering gekregen. Hun levenslang werd toen omgezet in twintig jaar cel. De vierde, een 19-jarige jongen, had eerder levenslang horen uitspreken en werd woensdag alsnog veroordeeld tot de dood door het vuurpeloton.
Heroïne
Twee veroordeelden in deze zaak kwamen na de beroepsprocedures op levenslang uit. De enige vrouw uit de bende ging niet in beroep en heeft eerder twintig jaar gevangenisstraf gekregen.
De bende wilde vorig jaar 8,2 kilo heroïne van Bali naar Australië smokkelen maar werd op het internationale vliegveld van het vakantie-eiland gearresteerd. In Australië was destijds hevige beroering ontstaan over berichten dat de Australische federale politie de Indonesische collega's over de activiteiten van de bende inlichtte, terwijl in Indonesië de doodstraf op ernstige drugsdelicten staat.
Downer zei dat de regering in Canberra alles zal doen om uitvoering van de doodstraf te voorkomen. Hij zei te verwachten dat het ,,mogelijk jaren'' duurt voor de straf eventueel zal worden uitgevoerd.
(ANP)

0 reacties: