zondag, september 17, 2006

Indonesië: uitspraak paus onverstandig en ongepast

(Novum/AP) - De uitspraken van de paus waren onverstandig en ongepast. Dat zei president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië zaterdag op het topoverleg van het verbond van Niet-Gebonden Landen in Havana. De president zegt de uitlatingen van paus Benedictus VXI over de islam te betreuren en hoopt dat het Vaticaan verdere stappen zal ondernemen om de spanning te verlichten.De paus verstoort met zijn uitlatingen de dialoog tussen verschillende gelovigen, vindt Yudhoyono, leider van het land met de grootste moslimgemeenschap. Hij roept de gemeenschap in Indonesië op rustig te blijven.

De paus citeerde dinsdag in een toespraak over geloof en rede uit een discussie tussen de 14de-eeuwse christelijke Byzantijnse keizer Manuel II Palaeologus en een Perzische geleerde. De keizer zou hebben gezegd: "Laat me dan zien wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht, dan zul je alleen kwaadaardige en onmenselijke dingen tegenkomen, zoals zijn opdracht het geloof dat hij predikte met het zwaard te verspreiden."

Benedictus noemde de uitlatingen van de keizer weliswaar schofferend, maar uit de islamitische wereld kwamen verontwaardigde reacties. Donderdag kwam het Vaticaan met een verklaring waarin stond dat het niet de bedoeling van de paus was geweest om moslims te beledigen. Ook zaterdag liet het Vaticaan weten de commotie te betreuren. Mogelijk komt de paus zondag met een persoonlijke verklaring.

0 reacties: