woensdag, september 27, 2006

Nieuwe huizen voor slachtoffers modderstroom

(Novum/AP) - Meer dan drieduizend families wier huizen op Java zijn opgeslokt door modder die is gaan stromen door een mislukte gasboring krijgen van de Indonesische overheid een ander huis. Dat heeft minister van openbare werken Djoko Kirmanto woensdag gezegd.

Een ongeluk in een boorschacht diep onder de grond zorgde er bijna vier maanden geleden voor dat er een modderstroom op gang kwam. Nog dagelijks stroomt er vijftigduizend kubieke meter modder weg en inmiddels is meer dan vierhonderd hectare grond ondergelopen. Er zijn dammen opgeworpen, maar die houden het vaak niet. Kirmanto zei dat is besloten de modder via pijpleidingen af te voeren naar zee, om te voorkomen dat nog meer grond wordt verwoest. Minister van milieu Rachmat Witoelar heeft zijn aanvankelijke verzet tegen dit plan opgegeven, naar zijn zeggen omdat de modder niet giftig is.

De politie heeft gezegd dat negen werknemers van het gasbedrijf Lapindo Brantas, dat op Java boringen uitvoert, strafrechtelijk vervolgd zullen worden in verband met de ramp.

De Indonesische overheid denkt dat de herhuisvesting van de getroffen families en het dumpen van de modder in zee omgerekend zeker 128 miljoen euro gaat kosten. Het hoofd van het team dat is belast met de bestrijding van de ramp, Basuki Hadi Muljono, zei dat de kosten verhaald zullen worden op Lapindo. Het bedrijf probeert de modder, die naar wordt aangenomen afkomstig is uit een reservoir op een diepte van zesduizend meter, tegen te houden door beton in de aarde te storten, maar geologen vrezen dat de modderstroom niet door mensen te stoppen is. Volgens hen kan de modder spontaan ophouden te stromen, maar ook nog jaren door blijven stromen.

Eerder woensdag dumpten actievoerders van Greenpeace Indonesië een wagonlading modder op de stoep van het ministerie van welzijn in de hoofdstad Jakarta. Ze eisten dat de tienduizend mensen die tot nu toe door de modder hun huizen zijn kwijtgeraakt beter worden geholpen. Lapindo is eigendom van de familie van minister van welzijn Aburizal Bakrie. De minister, een van de rijkste zakenmannen van Indonesië, zou gezegd hebben dat de moddervulkaan niet zijn verantwoordelijkheid is.

0 reacties: