donderdag, september 07, 2006

Claim na politieke moord op Garuda-vlucht

JAKARTA (ANP) - Mensenrechtenactivisten in Indonesië hebben donderdag een klacht ingediend tegen de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda. Zij beschuldigen het bedrijf van criminele nalatigheid bij de moord op een Garuda-passagier.

De activisten eisen een schadevergoeding van meer dan 1 miljoen euro. De mensenrechtenactivist Munir stierf 7 september 2004 op een vlucht van Jakarta naar Amsterdam aan arsenicumvergiftiging.
De mensenrechtenactivisten verwijten de luchtvaartmaatschappij en negen van haar medewerkers dat zij hebben nagelaten hun klant te beschermen, zei de advocaat van Munirs mensenrechtengroep Kontras, Mufti Makarim.
Een Indonesische rechter veroordeelde een piloot van Garuda, die geen dienst had maar meevloog, vorig jaar voor de vergiftiging tot veertien jaar cel.De piloot is daartegen in beroep gegaan.
Munirs weduwe Suciwati eist een nieuw onderzoek naar de dood van haar man. Ze stelt dat de autoriteiten de zaak in de doofpot stoppen. Munir maakte vijanden onder prominenten in de nadagen van het regime van generaal Suharto, dat eindigde in mei 1998.

0 reacties: