dinsdag, augustus 28, 2007

Zwarte dozen van crash nieuwjaarsdag Indonesië op zeebodem gevonden

JAKARTA(AP) - In Indonesië zijn de zwarte dozen gevonden van een passagiersvliegtuig dat op nieuwjaarsdag met 102 inzittenden in zee stortte, heeft een overheidsfunctionaris dinsdag gemeld. Een Amerikaans bedrijf wist de vluchtrecorders van de oceaanbodem nabij het eiland Sulawesi te redden. "Met gods wil zijn ze nog bruikbaar", zei de functionaris.

In de weken na de crash werden er al signalen opgevangen uit de cockpit van de Boeing 737 van Adam Air, maar onenigheid over wie de rekening gepresenteerd zou krijgen leidde tot uitstel van de bergingswerkzaamheden.

De zwarte dozen zijn naar de haven van Makassar overgebracht en zullen worden onderzocht. Falende navigatieapparatuur is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de crash. Voordat het toestel in een storm neerstortte veranderde het ten minste tweemaal van koers en de piloten vroegen luchtverkeersleiders om de positie van het vliegtuig te bevestigen, een ongebruikelijk verzoek.

Indonesië kampt met een dramatische reputatie op het gebied van luchtvaartveiligheid. Na drie crashes dit jaar plaatste de Europese Unie alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst en ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit verlaagde de veiligheidsstatus van Indonesische maatschappijen tot de laagste categorie.
bron: volkskrant.nl

0 reacties: