donderdag, augustus 02, 2007

Reportase Anak: kinderen in Indonesië krijgen een eigen jeugdjournaal

Plan Nederland en Free Voice, een organisatie die vrije media in ontwikkelingslanden stimuleert, hebben in Indonesië het startsein gegeven voor het opzetten van een jeugdjournaal. Dit onafhankelijke nieuwsprogramma voor kinderen in de leeftijd van acht tot veertien jaar wordt onder de titel Reportase Anak (jeugdjournaal) in samenwerking met de Indonesische commerciële zender Trans TV geproduceerd, met een geschat bereik van vijftien miljoen kinderen. Daarmee wordt Reportase Anak het grootste jeugdjournaal wereldwijd.
Raportase Anak wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Visie van kinderen
In het kader van de kick-off kwamen medewerkers van Plan Nederland en Free Voice en trainers van onder meer het NOS Jeugdjournaal, Kid News Zuid Afrika en ABC Australië samen met de nieuwe redactieleden van Reportase Anak voor het vaststellen van het programmaformat.

Ook interviewden Trans TV-journalisten in opleiding leerlingen van een school in Bogor over wat zij belangrijk vinden en welke informatie het jeugdjournaal moet gaan brengen. Ze noemden onderwerpen als cultuur, geschiedenis, politiek, sport en entertainment. Revan (11) vond het bijvoorbeeld het een leuk idee ook nieuws over sport en muziek uit te zenden. Trans TV gebruikt de visie van de kinderen en de onderwerpen die de kinderen interessant vinden bij de verdere ontwikkeling van Reportase Anak.

Landelijk platform
Plan Nederland ondersteunt het jeugdjournaal in Indonesië in het kader van de Child Media-programma’s van Plan in de regio, waarmee kinderen in staat worden gesteld hun stem te laten horen en op te komen voor hun rechten. Goede informatievoorziening is daarbij onontbeerlijk.

De samenwerking met Free Voice en Trans TV garanderen journalistieke kwaliteit en nationaal bereik voor Reportase Anak, waarmee Plan beoogt Indonesische kinderen een landelijk platform te geven voor het uiten van hun mening en het aankaarten van issues die belangrijk voor hen zijn.

0 reacties: