woensdag, augustus 08, 2007

Democratische primeur voor Jakarta

(Novum/AP) - Miljoenen inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben woensdag voor het eerst hun eigen gouverneur gekozen. De verkiezing is het meest recente voorbeeld van de toegenomen mate van inspraak die het Indonesische volk op lokaal niveau is toebedeeld door direct zijn plaatselijke bestuurders te kunnen kiezen.

Volgens voorlopige uitslagen stevende de huidige gouverneur, Fauzi Bowo, met 56 procent van de stemmen af op een comfortabele zege op zijn enige rivaal, voormalig loco-commissaris van politie Adang Daradjatun. Bowo's campagneteam suggereerde in de aanloop naar de verkiezingen herhaaldelijk dat Daradjatun erop zinde een islamitische stijl van wetgeving door te voeren. Dat zou leiden tot de sluiting van nachtclubs en een verbod op de verkoop van alcohol. Daradjatun zelf ontkende en sprak van een lastercampagne van de kant van Bowo.

In Indonesië, een land dat in 1998 met de val van generaal Soeharto verlost werd van 32 jaar dictatuur, heeft zich de afgelopen jaren op lokaal niveau een internationaal geprezen democratische revolutie voltrokken. Gezien de enorme omvang van het land - Indonesië telt achttienduizend eilanden en strekt zich uit over drie tijdzones - vinden veel ontwikkelingen op lokaal niveau plaats. In Jakarta, een stad van ruim negen miljoen, stonden vooral de strijd tegen armoede en werkeloosheid, de verkeersproblematiek en jaarlijkse overstromingen op de verkiezingsagenda. Maar ook corruptie en de rol van de islam in het publieke leven werden aangestipt.

Hoewel de wet stelt dat politieke partijen hun eigen kandidaten naar voren moeten schuiven, deed geen enkele partij dat. In plaats daarvan betaalden onafhankelijke kandidaten de partijen honderdduizenden euro's voor hun steun. Op die manier verkreeg Daradjatun de steun van de islamitische partij Welzijn en Rechtvaardigheid (PKS), terwijl negentien voor het merendeel seculaire partijen zich achter Bowo schaarden.

0 reacties: