maandag, september 03, 2007

Indonesische moslims verbieden bouw kerncentrale

(Novum/AP) - Tientallen Indonesische islamitische geestelijken willen de bouw van de eerste Indonesische kerncentrale op Java tegenhouden. Zij hebben het project bestempeld als 'haram', of verboden volgens de islam.

Schriftgeleerden van de grootste islamitische organisatie van het land, Nahdlatul Ulama, wijzen op de gevaren waarmee de bouw van een kerncentrale en de afvoer van radioactief materiaal gepaard gaan in een dichtbevolkt gebied dat bovendien gekenmerkt wordt door aardbevingen. De religieuze verordening waartoe zondag in een vergadering werd besloten, geldt volgens de geestelijken overigens alleen voor de bouw van de centrale op het meest noordelijke punt van Java, die volgens plan in 2016 in bedrijf moet gaan. De overtreding van zo'n verordening wordt in dit overwegend islamitische land beschouwd als een zonde.

Indonesië, een land met ruim tweehonderd miljoen inwoners, kent een sterk stijgende vraag naar energie. Kerncentrales moeten daarom volgens plan in 2025 vierduizend megawatt gaan leveren. Dat plan ondervindt veel weerstand en op Java hebben de afgelopen maanden verscheidene protesten tegen de bouw van de centrale, op 450 kilometer ten westen van Jakarta, plaatsgevonden.

0 reacties: