donderdag, augustus 09, 2007

Proces tegen oud-dictator Suharto begonnen

In Jakarta is donderdag de civiele procedure tegen oud-dictator Soeharto begonnen om omgerekend ruim driehonderd miljoen euro aan staatsgelden terug te krijgen. Hij zou dit bedrag tijdens zijn 32-jarig regime gestolen hebben. Ook is er een schadevergoeding van achthonderd miljoen euro geëist.

Zoals gebruikelijk in het Indonesische recht krijgen beide partijen eerst een maand om de zaak onderling te schikken, voordat de hoorzittingen beginnen.

De civiele zaak werd aangespannen nadat in 2000 een poging faalde om de oud-dictator strafrechtelijk te vervolgen voor de corruptie waaraan hij zich tijdens zijn bewind schuldig maakte. Suharto's advocaten voerden toen met succes aan dat Suharto te ziek was om terecht te staan.

De gestolen miljoenen werden vanuit de centrale bank van Indonesië via banken in handen van de overheid naar een door Soeharto geleid fonds gesluisd. Dat was het onderwijsfonds Yayasan Supersemar, dat beurzen voor studenten financiert. Het geld zou op dit moment in het beheer zijn van Suharto's zakenpartners.

De nu 86-jarige Soeharto werd in 1998 afgezet ten tijde van een financiële crisis die in heel Azië toesloeg. Hij wordt door mensenrechtenorganisaties aangemerkt als een van de wreedste leiders van de vorige eeuw en verantwoordelijk gehouden voor de dood van een miljoen Indonesiërs. Zijn familie en voormalige bondgenoten hebben nog steeds aanzienlijke invloed in Indonesië.
bron: depers.nl

0 reacties: