donderdag, augustus 23, 2007

Getuige in zaak-Munir trekt verklaring in

JAKARTA (AP) - Een cruciale nieuwe getuige in de zaak van de vermoorde Indonesische mensenrechtenactivist Munir Said Thalib heeft woensdag zijn eerdere verklaring teruggetrokken.

De man, Ongen Latuihamalo, was een passagier aan boord van de Garudavlucht die Munir in september 2004 naar Nederland zou brengen voor een rechtenstudie. Latuihamalo had eerder gezegd dat hij heeft gezien dat de belangrijkste verdachte in de zaak, voormalig Garudapiloot Pollycarpus Priyanto, Munir een drankje heeft gegeven. De prominente voorvechter van de mensenrechten in Indonesië overleed op 7 september tijdens de vlucht aan wat later vergiftiging met arsenicum bleek te zijn.

De 46-jarige Pollycarpus werd tot veertien jaar cel veroordeeld wegens de moord op Munir, maar werd vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een celstraf van twee jaar, die Pollycarpus kreeg omdat hij valse identiteitspapieren had gebruikt om aan boord van het Garudatoestel te komen, bleef gehandhaafd. Pollycarpus zelf zegt onschuldig te zijn aan de moord.

Aanhangers van Munir stellen dat leden van de geheime dienst BIN achter de moord zitten, omdat Munir zich uiterst impopulair heeft gemaakt bij hoge militairen die nu belangrijke functies in de geheime dienst vervullen. De activist bracht namelijk tal van mensenrechtenschendingen door leger en politie onder het bewind van Suharto aan het licht en toonde aan dat elementen binnen leger en politie betrokken waren bij illegale houtkap en drugssmokkel.

Aanklagers hebben vorige week aangedrongen op heropening van de zaak-Munir. Ze zeiden dat nieuw bewijs aantoont dat Pollycarpus banden onderhield met de inlichtingendienst. Ook is er volgens hen bewijs dat Munir op de luchthaven van Singapore is vergiftigd voordat hij op het vliegtuig naar Amsterdam stapte. Tot dusver was aangenomen dat Munir aan boord van het Garudatoestel was vergiftigd, ergens onderweg tussen Jakarta en Singapore, waar het toestel een tussenlanding maakte.

Getuige Ongen, die woensdag zijn verklaring introk, zei door politiefunctionarissen onder druk te zijn gezet om de eerdere verklaring af te leggen. Hij beweerde woensdag stellig dat Pollycarpus niet degene was die hij samen met Munir heeft gezien. Een andere passagier beweert daarentegen Ongen, Pollycarpus en Munir samen te hebben gezien in een café op de luchthaven Changi in Singapore.

0 reacties: