donderdag, september 13, 2007

Tien doden na zware zeebeving Indonesië

ap

Een kleine tsunami van ongeveer een meter hoog, veroorzaakt door een krachtige zeebeving, heeft woensdag de Indonesische kuststad Padang getroffen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gezegd. Veel details over schade en slachtoffers waren nog niet bekend. In ieder geval zijn zeker tien doden en tientallen gewonden gevallen en zijn diverse woningen, winkelcentra en moskeeën volledig verwoest.

Een krachtige zeebeving met een momentmagnitude van 8,4 in Indonesische wateren leidde om 18.10 uur (13.10 uur Nederlandse tijd) tot de kleine tsunami die twintig minuten later Padang bereikte. In het hele kustgebied rond de Indische Oceaan werden tsunami-waarschuwingen afgegeven, maar die werden overal - van Tanzania tot Australië - enige uren na de beving weer ingetrokken.

De beving was voelbaar tot op tweeduizend kilometer afstand van het epicentrum; behalve in Indonesië ook in Thailand, Maleisië en Singapore. Ook in de Indonesische hoofdstad Jakarta werd de beving opgemerkt, vooral in hoge gebouwen. Het epicentrum van de beving, op ongeveer tien kilometer diepte onder de zeebodem, lag op 105 kilometer ten zuidwesten van de stad Bengkulu, op het Indonesische eiland Sumatra. De beving werd gevolgd door een reeks krachtige naschokken.

Het Pacific Tsunami Warning Center waarschuwde dat dermate krachtige bevingen enorm gevaarlijke tsunami's tot gevolg kunnen hebben. In Kenia en Tanzania riepen de autoriteiten burgers op om stranden uit voorzorg te verlaten. Sommige kustbewoners sprongen direct na de waarschuwing in de bus om hoger gelegen oorden op te zoeken.

Indonesië werd op 26 december 2004 getroffen door een verwoestende tsunami, die daar en in meer dan tien andere landen meer dan 160.000 levens eiste. Destijds ging het om een beving met een momentmagnitude van 9,0, op 29 kilometer diepte voor de kust van de provincie Atjeh.

0 reacties: