woensdag, september 12, 2007

Time moet Soeharto 77 miljoen betalen

Jakarta, 11 sept. Het Indonesische Hooggerechtshof heeft Time Magazine veroordeeld tot een schadevergoeding van 77 miljoen euro aan de vroegere autoritaire leider Soeharto en zijn familie. Soeharto (86) had het weekblad in 1999 aangeklaagd wegens smaad.

In het artikel Family Firm schreef de Aziatische Time dat de familie Soeharto een vermogen van ongeveer 53 miljard euro had vergaard met onder andere oliehandel, mijnbouw, bosbouw en onroerend goed. Daar was na de economische crisis in Azië nog 10,9 miljard van over, waarvan het merendeel op een Oostenrijkse bankrekening zou staan. „Het artikel en de foto’s hebben het imago en de trots van de eisende partij als een groot generaal en vroegere president van Indonesië geschaad”, verklaarde een woordvoerder van het hof de uitspraak. Time moet zich ook in Indonesische en internationale media verontschuldigen.

Eind augustus had een driekoppige commissie van het hof twee eerdere vrijspraken wegens gebrek aan bewijs bij lagere rechtbanken ongegrond verklaard. Oorspronkelijk eiste Soeharto ‘slechts’ 19,5 miljoen euro. Een lid van de commissie is een gepensioneerde generaal die tijdens Soeharto’s bewind carrière heeft gemaakt. Soeharto’s advocaat Muhamad Assegaf verwelkomde „de verrassingsuitspraak”.

Een woordvoerder van Time, eigendom van Time Warner Inc. zei vanuit New York dat het bedrijf „alle mogelijke middelen” zou inzetten om de uitspraak terug te draaien. „Dit gaat niet alleen om Time, ook om de persvrijheid. Alle pogingen om [Indonesische] corruptie te bestrijden worden vermorzeld door dit vonnis.” Een herziening van de zaak kan alleen plaatshebben als er nieuw bewijs wordt aangeleverd, of een vormfout wordt ontdekt.

In 1999 besloot het districtshof in Jakarta dat het jurisdictie had over de zaak, omdat de gevolgen van het artikel in Indonesië lagen. De juristen van Time zijn daar toen niet tegen in beroep gegaan.

De belangenorganisatie voor journalisten CPJ in New York noemde de uitspraak „absurd”. (AP, Reuters)

0 reacties: